Les tarasques i la fe... pensem igual a tot arreu?

Bon dia, tarascaires! Esperem que no hagueu tingut malsons relacionats amb focs llampants, monstres gegants i cares diabòliques :)
Avui venim a ampliar-vos una mica tota la història i mitologia de la Tarasca. Com que ja hem introduït convenientment la figura de la Tarasca de Barcelona, explicarem més sobre tarasques d’Espanya, festes particulars i altres curiositats. Anem a posar fil a l’agulla!
Les tarasques més conegudes d’Espanya són les de Granada i les de Toledo. La de Granada, presenta algunes peculiaritats interessants. Una d’elles és que només desfila durant la festivitat del Corpus Christi. I de fet, Tarasca és el nom que rep la dona que desfila sobre la figura d’una mena de drac, no la fera en si. Curiós, oi?
Cada any, una dissenyadora i una estilista, creen un vestit nou per a la Tarasca segons la tendència d’aquella temporada, que rep elogis i crítiques d’allò més variades per part dels granadins. Es tracta de tot un esdeveniment per a la ciutat! Durant la desfilada, una comitiva de gegants i capgrossos van al capdavant per obrir pas a la Tarasca, tal i com feien els dimoniets segons la llegenda de Tarascó.
El motiu pel qual hi ha una dona sobre la fera, es deu a una variant de la llegenda, on apareix una protagonista anomenada Santa Marta, de Tarascó. Els habitants del poble estaven aterrits per la Tarasca, que havia destrossat els camps i causat terror per tot arreu, ni el rei l’havia pogut derrotar amb el seu exèrcit. Santa Marta va aparèixer i la va derrotar amb les seves pregàries, i un dia va arribar al poble amb la bèstia domada i pujada sobre ella.
Tarasca del Corpus de Granada 2019. Font: Granada Hoy

A la ciutat de Lleó, succeeix el mateix, i en aquest cas la Tarasca apareix sola sense la fera també per la festivitat del Corpus. I fins i tot, a Madrid! Està documentada des del segle XVI, però el rei Carles III la va prohibir per indecent i amoral. Si vols saber-ne més, aquí pots llegir la història sencera.
Finalment, a Toledo, si tenim una Tarasca més similar a les catalanes. Segons l’historiador Rodríguez Bausá, la fera té cos de tortuga d’estany, ales de vampir, cap de serp, i treu fum pel nas. Es desconeix quan va aparèixer en la mitologia de la ciutat. Per la seva banda, l’antropòleg Caro Baroja, considera que la Tarasca representa l'heretgia vençuda per la fe, i per això apareix juntament amb Ana Bolena muntada al damunt, doncs ella va trencar amb l'Església catòlica. També li diuen “tarasquilla”, en relació al rebuig de sentiments com l'avarícia i l’orgull.
Per acabar, uns quants vídeos per poder comprovar en acció tot això que hem explicat...





Si una cosa està clara, es que el pes de la religió és molt alt en aquestes figures… menys a Catalunya! A que creieu que es podria deure això? Podríem iniciar un debat molt ric i interessant :)
Esperem que hagueu gaudit i après amb la lectura, estimats tarascaires.
Fins al proper post!

Comentaris

Entrades populars