La implicació de la Tarasca a la Patum de Berga

-- Guest Post elaborat per Montse Creus Rodoreda --

Bona tarda, tarascaires!

D'antuvi cal assenyalar que les tarasques representen el conjunt de figures amb forma de bestia que pertanyen a la cultura popular i tenen com a missió difondre una història al.legòrica a través de la celebració. És per aquest motiu que esdevé del tot imprescindible la seva preservació com a font d’entreteniment popular. Dins de la categoria tarasques del món s’ha seleccionat la famosa festa popular: la Patum.



La Patum de Berga representa la festa major de la ciutat. Es tracta d’una festa tradicional que té per objectiu commemorar l’arribada de l’estiu durant el Corpus Cristi a la localitat de Berga. La celebració d’aquesta festa consisteix en la integració de diverses figures de caire simbòlic que ballen al ritme de la música. Tanmateix, s’utilitzen altres elements com el foc i la pirotècnia per tal emfatitzar la purificació i 1 l’adveniment de la calor com a nova etapa de l’any.

La patum s’ha mantingut com a festa popular des del segle XV. En quant a la seva composició, cal dir que la Patum consta de diverses representacions, entre les quals destaquen: Els Turcs i Cavallets, Maces, Guites, Àliga, Nans Vells, Gegants i Nans nous.

Totes les representacions venen introduïdes per el pregó que és l’encarregat d’anunciar mitjançant el Tabal que la Patum està a punt de començar. En aquest sentit, la guita i l’àliga són els dos animals de caire fabulós que s’inclouen dins del marc del bestiari popular de la Patum. D’una banda, tenim la representació de les Guites que ballen al so del tabal mitjançant el foc com element principal de l’acte. Així, el ball es basa en moure amunt i avall les guites al voltant de la plaça mentre elles van expulsant foc per la boca a la multitud. Es tracta d’unes figures amb cara de drac i coll molt llarg. A continuació es facilita un enllaç per tal d’observar-ne l’experiencia: https://youtu.be/3pLNQKmF9hw



De l’altra, tenim la figura de l’àliga que representa el símbol de referència de la Patum. L’àliga és la figura senyorial de la Patum, el qual fet és palès en la representació musical de la seva actuació. L’Àliga es diferencia de la resta de 2 representacions.
Un exemple de la seva actuació la trobem en el següent enllaç: https://youtu.be/rFc8YH1TWeI


L’àliga és una figura feta tota de fusta, que es representada amb una corona i un ram de flors com a símbol de commemoració i entrega a l’autoritat. En definitiva, el bestiari representa aquelles figures de caire fabulós que engresquen i descriuen amb al.legoria la història d’un indret que forma part d’allò que denominem com a cultura popular.

Així doncs, és gràcies aquests actes culturals que recordem any rere any la nostra història, com n’és el cas de la Patum de Berga.

Comentaris

Entrades populars